KAESER
België
KAESER
Internationaal
Producten Service Brochures Nieuws Referenties Gids persluchttechniek Online
services
Vacatures
 
  Beurskalender
  Product news
Persberichten
    Press photos
    Press contact
  KAESER REPORT
  Reach
 
  

Op het gebruik afgestemd en consequent rendabel

 

Compressoren met toerentalregeling - een zinvolle aanvulling voor een nog betere persluchtefficiëntie

pressinfo

In tijden van stijgende energieprijzen is het doel van industriebedrijven steeds vaker "compromisloos energie besparen". Het besparingspotentieel van de persluchttechniek is echter nog lang niet volledig benut. Een verbeterde energie-efficiëntie bij de persluchtproductie kan op verschillende manieren worden gerealiseerd; onder meer met de elektronische toerentalregeling van schroefcompressoren - zoals Kaeser die aanbiedt onder de naam "Sigma Frequency Control" (SFC).

Deze op frequentieomvormers gebaseerde regeling werkt als volgt: als de ingestelde minimumdruk in het persluchtnet is bereikt, start de compressor en regelt zich in op een toerental dat, geregeld door het drukniveau, is gebaseerd op het persluchtverbruik. Als de netdruk ondanks de verlaging van het toerental verder stijgt, wordt de compressor ontlast zodra de maximumdrukgrens wordt bereikt en uitgeschakeld als de minimumdrukgrens niet wordt bereikt.

Een toerentalgeregelde schroefcompressor is doorgaans de zwaarst belaste component van een compressorinstallatie. Om zogenoemde regelgaten te voorkomen moet een goede en efficiënte toerentalgeregelde schroefcompressorinstallatie enerzijds over een groot regelbereik beschikken, en anderzijds moet de efficiëntie optimaal zijn en moeten extreme toerentallen worden voorkomen om deze zwaar belaste component ook efficiënt en bedrijfszeker te kunnen gebruiken. Alleen daardoor bespaart u werkelijk energie en verhoogt u de levensduur en de betrouwbaarheid van de totale installatie.

De energie-efficiëntie van een compressor of een compleet compressorentation bepaalt de specifieke vermogensbehoefte, dat wil zeggen de verhouding tussen geleverde hoeveelheid en benodigd (elektrisch) vermogen. De energiebesparende werking van toerentalgeregelde schroefcompressoren komt bijzonder goed tot zijn recht als ze - zoals bij de SFC-installaties van Kaeser - worden gecombineerd met andere belangrijke producteigenschappen: hun grote compressorblokken werken over het gehele regelbereik met uitstekende vermogensgegevens en ontzien het materiaal door lage toerentallen. Daardoor kunnen ze 100 procent onder vollast werken zonder dat de onderhoudsbehoefte stijgt. Bovendien is er bij de 1:1 directe aandrijving tussen elektromotor en compressorblok geen sprake van overdrachtverliezen. Ten opzichte van uitvoeringen met transmissie heeft dit type aandrijving minder onderdelen waardoor de betrouwbaarheid en levensduur toenemen.

De volumestroom van de SFC-installaties kan met het traploos instelbare toerental binnen het regelbereik exact aan de daadwerkelijke persluchtbehoefte worden aangepast. Daarbij kan bovendien de bedrijfsdruk, afhankelijk van de buffercapaciteit van het netvolume, binnen een strikte limiet van maximaal + 0,1 bar constant worden gehouden. Doordat de vereiste maximumdruk daardoor verlaagd kan worden, daalt ook het energieverbruik (per bar met zes procent).

Gezien de geleidelijke toename van de motorstroom van nul tot vollast is de schakelfrequentie van de aandrijfmotor nagenoeg onbeperkt. In de praktijk is een schakelfrequentie van 1/min = 60/h mogelijk. Met SFC kan de compressor zodra de maximale netdruk is bereikt met een minimale nullasttijd volledig worden stilgezet en als dat nodig is weer onmiddellijk worden opgestart. Daarbij worden de voor het net en de componenten schadelijke stroompieken vermeden. Bovendien zorgt het traploos accelereren en remmen van de bewegende delen voor een lagere dynamische belasting. Correct gedimensiondeerde frequentieomvormers en een effectieve schakelkastkoeling garanderen zelfs bij omgevingstemperaturen van wel + 45 °C een probleemloos gebruik.

Kaeser biedt 27 schroefcompressortypen met SFC-sturing aan voor een vermogensbereik van 7,5 tot 500 kW. Met deze grote bandbreedte kan in combinatie met op de behoefte afgestemde interne en externe sturingen zoals de Sigma Air Manager 4.0 voor elke toepassing het juiste compressorstation met minimale nullasttijden worden ontworpen. Bij een zorgvuldige planning is een energiebesparing van wel 30 procent of meer mogelijk.

DSDX SFCAls de toerentalgeregelde SFC-schroefcompressoren op de juiste wijze in het complete systeem voor persluchtproductie worden geïntegreerd, is een energiebesparing van wel 30 procent of meer mogelijk.

 
KAESER home Search Sitemap
MEER INFO
Toolbox
Informatiemateriaal

pdf_icoTweedehands-compressoren

ico_contactContact form

Logo-fewer-CO2-emissions

back top
Gegevensbescherming, KAESER KOMPRESSOREN B.V.B.A. , info.belgium@kaeser.com