KAESER
België
KAESER
Internationaal
Producten Service Brochures Nieuws Referenties Gids persluchttechniek Online
services
Vacatures
 
  Beurskalender
  Product news
Persberichten
    Press photos
    Press contact
  KAESER REPORT
  Reach
 
  

Sigma Profiel en reluctantiemotor: als combinatie dubbel zo goed

 

pressinfo

De verantwoorde omgang met ressources is één van de belangrijkste succesfactoren van Kaeser Kompressoren in Coburg, Duitsland. Als één van de belangrijkste aanbieders van persluchtsystemen en dé trendsetter in de sector presenteert het familiebedrijf opnieuw een mijlpaal: de frequentiegeregelde ASD-compressorserie wordt voor het eerst voorzien van synchroonreluctantiemotoren, die vergeleken met asynchroonmotoren in het deellastbereik aanzienlijk minder verliezen vertonen.

De Kaeser schroefcompressoren uit de ASD-serie blinken uit met een debiet van 3,15 tot 5,5 m³/min dankzij Sigma Profiel, en met innovatieve aandrijvingsconcepten met een grote capaciteit en betrouwbaarheid bij een gelijktijdig geringe energie- en plaatsbehoefte.

Nu volgt de volgende stap: de onderneming brengt de toerentalgeregelde schroefcompressoren uit de ASD-serie met een volledig nieuwe aandrijftechniek op de markt. Het grote voordeel van deze totaaloplossing, die samen met systeempartner Siemens is ontwikkeld, is: een rendementsverbetering tot 10% in het deellastbereik. Dit al tientallen jaren bekende aandrijfprincipe is nu technisch zo perfect in seriemotoren gerealiseerd, dat gebruikers wereldwijd hiervan kunnen profiteren.

Geregelde aandrijfoplossing met hoog systeemrendement

Met de toerentalgeregelde variant (SFC) uit de ASD-serie maakt Kaeser het haar klanten wereldwijd mogelijk om een minimaal energieverbruik en minimale bedrijfskosten te realiseren. Want persluchtstations zijn vaak modulair opgebouwd: continu werkende compressorsystemen met IE3- en IE4-motoren zorgen daarbij voor de basisvoorziening, en extra compressoren voor piekbelastingen dekken de hogere persluchtbehoefte flexibel af, efficiënt geregeld door de Sigma Air Manager 4.0 in een geïntegreerd systeem. Dit gebeurt vanaf nu met synchroonreluctantie-aandrijfsystemen van Siemens met een bijzonder hoog rendement in het deellastbereik. 

Ze zijn ontwikkeld tegen de achtergrond dat de nieuwe norm EN 50598 niet alleen rekening houdt met de rendementen van de afzonderlijke aandrijvingen, maar het rendement van het systeem centraal zet bij de ecologische beoordeling en zo frequentiegeregelde aandrijfoplossingen beoordeelt op hun totale doeltreffendheid.

Het beste van synchroon- en asynchroonmotoren

Deze nieuwe, innovatieve serie standaardmotoren combineert de voordelen van asynchroon- en synchroonmotoren in één aandrijving. In de rotor worden geen aluminium, koper of dure zeldzame magneten gebruikt, maar worden elektroplaten met een speciaal profiel aan elkaar gekoppeld. Daardoor is de aandrijving robuust en onderhoudsvriendelijk zoals u van asynchroonmotoren gewend bent.

Daarentegen zijn de regeleigenschappen vergelijkbaar met die van synchroonmotoren: reluctantiemotoren beschikken door de specifieke constructie van de rotor over een hoge dynamiek en de rotor zelf wordt niet warmer door stroom. Doorslaggevend is dat het complete aandrijfsysteem optimaal wordt aangepast, dus van frequentieomvormer tot en met motor. Deze combinatie is optimaal op elkaar afgestemd en maakt een maximale energiebesparing mogelijk.

Innovatief aandrijfsyteem voor een duurzame toekomst

Voor het eerst is de ASD-SFC-serie met de innovatieve synchroonreluctantiemotoren van Siemens uitgerust, die in het deellastbereik een rendementsverbetering van maximaal 10% mogelijk maken, en bovendien met IES2 bij de top van de nieuwe energie-efficiëntienorm EN 50598 behoren en aanzienlijk lagere energiekosten mogelijk maken. Gemiddeld kan zo ongeveer 450 Euro per jaar op energiekosten worden bespaard – berekend op basis van 6.000 bedrijfsuren en tien Eurocent per kilowattuur.

Daarmee krijgen de gebruikers maximale flexibiliteit voor wat betreft de toepassingen, de omgevingsomstandigheden én het gedrag bij belasting. Daarmee is Kaeser er niet alleen in geslaagd om naast de zeer efficiënte IE4-asynchroonmotoren nog een stap te zetten bij de verbetering van de energie-efficiëntie in de aandrijftechniek, maar zorgt de onderneming ook voor ecologische concurrentie.

ASDDe frequentiegeregelde variant van de ASD-schroefcompressoren van Kaeser wordt geleverd met een synchroonreluctantie-aandrijfsysteem van Siemens.

ASDBij een vergelijking toont de synchroonreluctantiemotor een duidelijk hoger rendement.

 
KAESER home Search Sitemap
MEER INFO
Toolbox
Informatiemateriaal

pdf_icoTweedehands-compressoren

ico_contactContact form

Logo-fewer-CO2-emissions

back top
Gegevensbescherming, KAESER KOMPRESSOREN B.V.B.A. , info.belgium@kaeser.com